טיפים לתוכנת אקסל

טיפים לתוכנת אקסל

3 עצות בעבודה עם פיבוט באקסל | טבלת ציר אקסל

זמן קריאה

כ-6 דקות

פיבוט הוא כלי מרכזי בתוכנת אקסל בו ניתן להציג, בצורה מרוכזת, אוסף של נתונים, שמסוכמים לפי חתכים/נושאים/קטגוריות נבחרות, אותן אנו בוחרים.
הפיבוט הוא טבלה אותה אנו יוצרים בגיליון העבודה. מקור המידע לטבלה זו הוא בסיס נתונים- רשימת נתונים שקיימת לנו.
לטבלה הזו יש עמודות ושורות כמו לכל טבלה רגילה אבל כאן נוספת אפשרות לסינון הנתונים שיוצגו וגם אפשרות לבחור איך יסוכם ויוצג כל נתון- האם כסכום, האם כספירה, האם כאחוז מהסה”כ וכן הלאה. לטבלת הפיבוט יש בסיס נתונים, ממנו נשאב כל המידע. כך ניתן לעדכן את בסיס הנתונים בכל פעם שנוספות שורות נתונים חדשות והפיבוט, שכבר בנוי, מתעדכן.

הייחודיות של הפיבוט היא סיכום שורות נתונים רבות, בעלות מכנה משותף, לשורה אחת. מכנה משותף יכול להיות לדוגמה סוג המוצר, הגורם שמכר, מקום המכירה, שנת המכירה וכן הלאה. בנוסף, ניתן לעדכן את הפיבוט בצורה אוטומטית אחרי שמוסיפים עוד ועוד נתונים לרשימת הנתונים.

כאשר ניגשים לבנות טבלת פיבוט או לעבוד עם קיימת, כדאי לשים לב לנקודות הבאות:

1) עיצוב בסיס הנתונים של הפיבוט כטבלה
כאשר בונים טבלה באקסל, בד”כ אנו מתחילים בכתיבת כותרות לעמודות ומזינים נתונים.
הכוונה בסעיף זה אינה לצבוע ולסגנן את הטבלה שהכנו, אלא ממש לסמן עם העכבר את כל טווח התאים של הטבלה ובכרטיסיית “בית”, בלשונית “סגנונות”, לוחצים על “עצב כטבלה”. רק כך האקסל מזהה שמדובר בטבלה ולא בטווח תאים רגיל.  
למה זה חשוב: אחרי שהפיבוט כבר בנוי ואנו מציגים בו נתונים, אם נצטרך אח”כ להוסיף לבסיס הנתונים שורות נתונים חדשות או עמודות חדשות, נוכל בלחיצת כפתור אחת לעדכן את הפיבוט (ע”י קליק ימני על הפיבוט ובחירה ב-“רענן”)

2) תצוגה נוחה לעין

אופן התצוגה חשוב בעבודה עם פיבוט. ברירת המחדל של האקסל היא, שכאשר מוסיפים “שדה”/קטגוריה חדשה, לאזור ה-“שורות” לדוגמה, מה שהוספנו יופיע תחת הקטגוריה הקודמת ולא כעמודה בפני עצמה:

איך מסדרים: מסמנים עם העכבר תא מסוים בפיבוט עצמו, הולכים לכרטיסיית “כלי pivot table” ושם ל-“עיצוב”, בלשונית “פריסה” בוחרים “פריסת דו”ח” ושם ב-“הצג בצורת טבלה”.

והמראה יהפוך ברור יותר:

כדי להיפטר מהסה”כ שמופיע תחת כל פריט וקטגוריה- באותה כרטיסייה, בלשונית “פריסה”, נבחר באייקון “סיכומי ביניים” וב-“אל תציג סיכומי ביניים”:

והמראה כעת יהיה ברור:

3) מיון ידני

לעיתים יש צורך למיין את שורות טבלת הפיבוט בסדר שאנו רוצים בו ולאו דווקא בסדר עולה או יורד, לפי א’, ב’ וכו’.
איך ממיינים ידנית: מסמנים תא כל שהוא באחת מעמודות הטבלה, לוחצים על קליק ימני בעכבר ובוחרים “מיין”, שם ב-“אפשרויות מיון נוספות”. 

בחלונית שנפתחת מוודאים שהבחירה המסומנת בחלונית “אפשרויות מיון” היא “ידני” ולוחצים אישור.

 לאחר מכן, מסמנים את התא בו מופיעה שורה בטבלה שאותה רוצים להעלות/להוריד, זזים עם העכבר למסגרת התא עד שסמן העכבר משתנה ל-4 חיצים לכל הכיוונים וגוררים את התא למקום הרצוי. (שימו-לב: גרירת תא אפשרית רק בתחומי הקטגוריה הראשית של השורה. קטגוריה ראשית היא השורה בעמודה הראשונה של הטבלה, כלומר השורה המובילה)